La Kindergarten Primii paşi pentru înscriere

Copilul tău vrea la grădiniţă. Iată ce ai de făcut, pas cu pas!

Cu o căutare pe Google “Kindergarten Augsburg” şi zona în care locuieşti poţi găsi cele mai apropiate grădiniţe.

Două lucruri sunt importante în privinţa priorităţii pe care copilul tău o va avea în a primi un loc în grădiniţă:

– Vârsta copilului; cu cât este mai apropiat de vârsta de 5 ani (das Vorschulkind) cu atât va avea mai multe şanse.

– Distanţa faţă de locuinţa sa; cu cât este mai aproape cu atât are prioritate mai mare.

Cum se face înscrierea?

Prin completarea unui formular (das Anmeldeformular) în care se cer informaţii despre familia respectivă (numărul de copii, meseria părinţilor, date de contact). Perioada de înscrieri este la începutul anului (Ianuarie-Martie) pentru începutul anului şcolar următor (Septembrie). în această perioadă fiecare grădiniţă are o zi în care îşi deschide porţile (der Tag der offenen Tür), zi în care se poate vizita grădiniţa şi vorbi cu personalul grădiniţei. Această zi nu este exclusivă pentru depunerea Anmeldeformular-ului.

Puteţi face acest lucru în toată perioada de înscriere (Ianuarie-Martie), este indicat să trimiteţi formularul la cel puţin trei grădiniţe. După luna martie urmează să primiţi prin poştă acceptul copilului în grădiniţă şi invitaţia la o şedinţă (der Infoabend) în care veţi primi alte detalii şi veţi semna contractul. Acesta funcţionează ca orice alt contract în Germania, aveţi o serie de obligaţii de respectat şi o perioada de reziliere de 3 luni (die Kündigungsfrist).

Care sunt costurile?

În Augsburg există grădiniţe de stat (der staatliche Kindergarten), grădiniţe ale bisericilor Catolică şi Evanghelică, precum şi alte grădiniţe private. În funcţie de deţinătorul grădiniţei (der Träger) diferă taxele de îngrijire (die Betreuungsgebühr), precum şi costurile pentru mâncare (das Essengeld aprox. 70€ pe luna), materiale didactice (das Spielgeld aprox. 5€ pe luna), băuturi (das Trinkgeld aprox. 20€ pe an) etc.

Din Aprilie 2019 grădiniţa în Bayern este subvenţionată de stat prin acoperirea a 100€ din Betreuungsgebühr.

Gradiniţa din Germania vs. România

Spre deosebire de gradiniţa din România, în Germania lucrurile stau astfel:

• Grupele sunt mixte, formate din 20-26 de copii cu vârste între 3 şi 6 ani.

• Există o perioadă de acomodare a copilului în grădiniţă care poate dura între o săptămâna şi 3 luni, în cazuri speciale chiar şi mai mult. În această perioadă (die Eingewohnungsphase) unul dintre părinţi va sta în grădiniţă cu copilul, educatoarea (die Erziehrin) fiind cea care decide când părintele poate pleca pentru scurt timp sau când se poate mări programul.

• Programul de somn este facultativ, copii au saltele, paturi, pe care le pot pune în clasă, în special în locul de relaxare (die Kuschelecke).

• Copii iasă afară în fiecare zi (cu mici excepţii), în noroi, zăpadă, nisip, loc de joacă, etc. Este important să procuraţi pantaloni impermeabili (die Matschhose) şi cizmele de cauciuc (die Gummistifel).

Ce învaţă copilul meu?

În ceea ce priveşte activităţile, ele diferă de la un “Träger” la altul. După ce termină ultimul an de grădiniţă, un “Vorschulkind” va ştii cum îl cheamă, să-şi scrie prenumele cu litere de tipar, să numere până la 10, cum se numesc părinţii lui, pe ce stradă stă şi să exprime foarte clar ceea ce îi place şi ceea ce nu îi place. După capacităţile şi interesele fiecărui copil, mai învaţă litere, numere, să decupeze, să deseneze, să construiască etc. În schimb, se pune foarte mult accent pe abilităţile motrice şi lingvistice ale copilului şi pe independenţa copilului în activităţi zilnice (îmbrăcat, mâncat, spălat, etc). Este importantă implicarea părinţilor, participarea la şedinţe (der Elternabend) şi activităţile grădiniţei.

Despre Creşă

Creşa (die Kinderkrippe) are program de somn şi grupe de 10-12 copii. înscrierea se face prin acelaşi Anmeldeformular, cu amendamentul că locurile la creşă sunt considerabil mai puţine. Odată înscris la creşă, copilul va primi automat un loc în grădiniţă după împlinirea vârstei de 3 ani. Taxa pentru Kinderkrippe este mai mare faţă de cea pentru grădiniţă şi este susţinută de stat prin Familiengeld - 250€ lunar. Restul costurilor sunt aceleaşi ca în cazul grădiniţei.