Ajutor în integrare. Interviu cu Dr. phil. Jürgen Küster (EHAP)

În Uniunea Europeană te poţi mişca liber, fie pentru a călători, fie pentru a locui. Oamenii cred că integrarea este simplă, de fapt este destul de complicată. Este altfel. Despre integrarea în Germania, în interviul următor cu Dr. phil. Jürgen Küster – Europäischer Hilfsfonds für die am stärksten benachteiligten Personen (EHAP)

Reporter: Cine sunteţi şi care este misiunea dumneavoastră în Augsburg?

Dr. phil. Jürgen Küster: Eu, Jürgen Küster, şi colega mea Urlike Beutel, suntem parte dintr-un proiect european numit Europäischer Hilfsfonds für die am stärksten benachteiligten Personen (EHAP), special creat pentru oamenii care întâmpină dificultăţi în integrare. În Augsburg, proiectul nostru acordă sprijin pe direcţie socială, de muncă, de sănătate şi pe direcţie de educaţie. Noi oferim consiliere pentru orice dificultate, legată de domeniile enumerate mai sus, întâmpină imigranţii din Uniunea Europeană în Germania.

Pe direcţia muncii mai sunt şi ale autorităţi care pot oferi ajutor şi soluţii, dar pentru că problemele sunt complexe, îi ajutăm şi noi.

Reporter: Care sunt primii paşi către o integrare rapidă şi uşoară?

Dr. phil. Jürgen Küster: Este dificil de răspuns într-o singură frază. Primii paşi ai fiecăruia sunt diferiţi, pentru că există o complexitate de factori care influenţează integrarea unei persoane într-o ţară străină. De obicei, la un caz sunt cel puţin cinci probleme care apar în discuţie: locuinţa, copiii, educaţia copiilor, litigii de muncă, asigurările de sănătate… şi altele.

Reporter: Ce faceţi pentru aceşti oameni?

Dr. phil. Jürgen Küster: În primul rând vedem cât de critică este situaţia, în al doilea rând căutăm soluţii pentru a o îmbunătăţi (de exemplu apelând la ajutoare pentru copii – Kindergeld, ajutoare pentru locuinţă – Wohngeld, ajuotoare pentru părinţi – Elterngeld) Toate acestea, în funcţie de ţara din care vin şi de drepturile pe care le au în Germania. Pentru că noi suntem aici pentru imigranţii din toată Uniunea Europeană. Este foarte important ca oamenii să înţeleagă regulile de aici, să se poată integra şi să poată rămâne. Integrarea este reuşită atâta timp cât oamenii reuşesc să se întreţină singuri, fără multe ajutoare. Odată ce acumulezi datorii, aici viitorul îţi este compromis.

Reporter: Cât de importantă este informarea corectă a oamenilor? Cum alegem informaţia?

Dr. phil. Jürgen Küster: Informaţii sunt peste tot, important este faptul că fiecare suntem un caz particular. Neapărat să verificăm fiecare informaţie primită la o autoritate, apoi să cerem ajutor de specialitate.

Dr. Jürgen Küster
Projekt „EHAP”

Tel 0821/50265-27
Fax 0821/50265-17

Ulrike Beutel
Tel 0821/50265-14
Fax 0821/50265-17