Contabilul în Germania. Ce trebuie să ştii?

Ce este şi cum îţi alegi contabilul în Germania? În primul rând trebuie să știți că meseria de contabil, așa cum o știm noi din România, în Germania există sub alte forme.

Cea mai smplă formă – Steuerfachkraft

Prima și cea mai simplă formă este cea de Steuerfachkraft – această meserie o au angajații Vereinurilor care ajută persoanele fizice să își depună Declarația anuală de impozit pe venit (EInkommensteuererklärung). La aceste Vereine sau alte birouri de contabilitate pot apela doar persoanele care au venituri din salarii.

Atenție: Persoanele care va ajută să va faceți declarația de impozit pe venit cu prețuri relativ mici (50€) nu semnează în locul dumneavoastră și nu va reprezintă în fața Finanzamt – ului.

A două varianta este Steuerberater-ul

De Steuerberater au nevoie cei care desfășoară o activitate comercială pe teritoriul Germaniei (inclusiv Einzelunternehmer). Comisioanele Steuerberater-ului sunt considerabil mai mari, pentru că el lucrează de la contabilitatea lunară, salarii până la Declarația anuală de impozit pe venit. Între Steuerfachkraft și Steuerberater mai sunt alte câteva meserii (Steuerfachangestellte, Steuerfachwirt, Bilanzbuchhalter) la care puteți apela pentru contabilitatea internă a firmei, dar nu dreptul de a vă reprezenta sau de a transmite date la Finanzamt în numele firmei.

Ce este Wirtschaftsprüfer-ul?

A treia formă este Wirtschaftsprüfer-ul, el fiind cel care verifică contabilitatea firmei și închiderea de an. De Wirstchaftsprüfer au nevoie GmbH și AG care au cel puțin 6 milioane € câștig, 20 milioane € cifra de afaceri sau cel puțin 50 de angajați și sunt obligate facă această verificare. Meseria de Wirschaftsprüfer este foarte cunoscută printre angajații Finanzamtului care fac tot felul de verificări în toate formele de organizare comercială de pe teritoriul Germaniei.