Cum sortăm gunoiul menajer?

Germania are una dintre cele mai ridicate rate de reciclare din lume. Nerespectarea normelor privind separarea deşeurilor poate duce la plângeri şi amenzi.

În Augsburg, separarea se face după cum urmează:

• Pubela verde: hârtia, cartoane, ziare… etc.

• Pubela galbenă: ambalaje din plastic, folii din plastic, materiale compozite (ambalaje Tetra Pak, cutii de lapte,…), din metal (cutii de conserve, folii din aluminiu,…)

• Pubela maro: deşeuri biodegradabile, resturi de legume şi fructe, resturi de cafea şi de ceai, resturi de grădină (frunze, crengi, plante,…).

• Pubela neagră: deşeuri reziduale, tot ceea ce nu se poate pune în celelalte pubele (articole de igienă, scutece, mucuri de ţigară, resturi din cauciuc.)

Sticla se colectează pe culori diferite, albă, verde, maro. Capacele se îndepărtează înainte de a fi aruncată sticla sau borcanul, acestea aparţinând pubelei galbene.

Aparaturile casnice şi electronice de dimensiuni mai mici se pot arunca în containere destinate acestora sau la magazine cu programe de preluare a aparaturilor vechi sau defecte.

De asemenea sunt containere amplasate pe domeniul public pentru colectarea articolelor de îmbrăcăminte sau încălţăminte, acestea sunt cu un scop umanitar şi este recomandat să se arunce doar ceea ce este în stare bună.