Corona-virusul: răspândire, simptome şi măsuri de precauţie

SĂNĂTATEA ÎNAINTE DE TOATE. Aproape anual apar noi viruşi şi bacterii care şochează lumea. Gripa rămâne, de asemenea, motiv de îngrijorare, deşi este o constantă. Cel mai recent virus, venit tocmai din China este Corona-virusul sau virusul Wuhan. Iată ce trebuie să ştim, pe scurt:

Corona-virusul îşi are originea în oraşul Wuhan din China, ţară în care s-au înregistrat deja multe decese cauzate de infecţia cu virusul Corona. Alte cateva yeci de mii de personae au fost identificate ca fiind infectate.

Simptomele Corona-virusului

Printre simptomele Corona-virusului se numără: febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, diaree şi alte afecţiuni gastrointestinale. În majoritatea cazurilor, boala este una uşoară, doar pacienţii cu risc ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă sau persoanele cu boli cronice, sunt mai expuşi riscului – cum este şi cazul gripei. În context, pot apărea complicaţii precum pneumonia şi probleme de respiraţie şi, în cel mai rău caz, insuficienţa renală şi decesul.

Până în prezent nu există nicio vaccinare împotriva virusului.

RECOMANDĂRI/SFATURI de PREVENŢIE!

1. Când părăsiţi casa, purtaţi mănuşi – mănuşi de iarnă sau mănuşi exterioare – şi păstraţi-le în metrou, autobuze şi spaţii publice.

2. Dacă vă aflaţi într-o situaţie socială în care ar trebui să vă îndepărtaţi mănuşile, poate să strângeţi mâinile sau să luaţi masa, nu vă atingeţi faţa sau ochii. Ţineţi-vă mâinile departe de faţă. Înainte să vă puneţi mănuşile din nou, spălaţi-vă bine pe mâini cu săpun şi apă caldă.

3. Evitaţi aglomeraţiile mari de oameni, evenimentele de anvergură. Este bine să stăm departe de mulţime şi să păstrăm distanţa de oameni, aproximativ 1,5 metri.

5. Nu strângeţi mâinile şi nu îmbrăţişaţi oamenii – explicaţi politicos că este mai bine să nu intraţi în contact strâns în timpul unei epidemii.

6. Aveţi grijă cum deschideţi şi să închideţi uşile. Este indicat să nu vă atingeţi faţa şi de asemenea este indicat să vă spălaţi pe mâini imediat după atingerea mânerelor, balustradelor, etc.

7. Nu tuşiţi/strănutaţi cu mâna la gură, cel mai bin ear fi să întoarceţi cotul, asfel evitaţi împrăştierea microbilor extrem de rapid, la următorul obiect atins.

8. In Germania ca in mai multe tari Europene a fost introdusa obligativitatea purtarii mastilor de unica folosinta sau a esarfelor in incinta spatiilor inchise (magazine sau institutii publice etc) pentru a incetinii raspandirea virusului.

9. La oricare dintre simptomele de mai sus luaţi legătura cu medical dumneavoastră de familie şi încercaţi să vă izolaţi de restul familiei!

Şi nu uitaţi, prevenţia este, pe cât de simplă, pe atât de eficientă! Nu trebuie să ne panicăm, ci doar să avem puţin mai multă grijă, să fim mai atenţi la măsurile de igienă şi la contactul cu alte persoane!

Artzpraxis dr. medic Adrian Palcu

Donauwörther Str. 49
86154, Augsburg
Telefon:0821/418177
Notfall Telefon: 0172/8212224
FAX:0821/2191971