Copilărim Româneşte. Un proiect de suflet, pentru viitor.

Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de rai. – Henry Ward Beecher

Începător în matematica – Curs pentru inițierea copiilor de grădiniță cu noțiuni de matematică, învățarea cifrelor și a numerelor în limba română, adunări și scăderi prin joc. Cei mici s-au implicat activ și cred că avem o generație întreagă de ingineri printre ei.

Corpul uman– curs de anatomie în care copiii au aflat lucruri interesante despre organele interne și funcțiile lor. Ajutor de nădejde ne-a fost modelul nostru “BOB“ care a făcut cursul de anatomie extrem de distractiv. Viitorii noștri doctori abia așteaptă un nou curs.

Geografia României– Copiii au învățat poziția României pe harta lumii și a Europei, au învățat vecinii României, au identificat locul unde s-au născut sau unde își petrec vacanțele în România. Copiii au fost stimulați să își aducă aminte din vacanțele lor de relieful României și au învățat lucruri noi prin filmuletele prezentate de colega noastră.

Istoria României – Și pentru că nu poți avea un viitor dacă nu-ți cunoști istoria, copiii au fost fascinați să asculte povesti despre formarea poporului român, despre strămoșii lor și cele mai importante momente din istoria României.

Comunicare și compasiune– Am învățat împreună ce înseamnă o emoție și cum se crează ea, cum comunicăm eficient și cât de important în transmiterea informațiilor sunt mimica și gestica. Ne-am jucat împreună despre informațiile care ajung la noi și cum sunt ele deformate trecând prin mai mulți receptori și transmițători.

Tradiții romanești– luna decembrie ne-a ajutat prin farmecul ei să facem un curs cu totul special și pentru bucuria copiilor învățând despre moș Nicolae și istoria lui, despre Crăciun și farmecul colindelor din țara noastră. Cadou pentru părinți au fost globurile și steluțele minuțios pictate de mânuțele lor. Și ne mândrim cu măiestria și talentul lor.

Limba romană- Curs săptămânal, ținut  în fiecare luni alături de Andreia care ne va învăța să vorbim corect romănește și ne ajuta atunci când din prea multa graba și emoție nu ne mai amintim cuvântul potrivit în limba română.

Curs de finanțe- Banii au fost subiectul preferat al copiilor din cursul de finanțe. Și chiar daca încă sunt mici, marii oameni de afaceri ar avea ceva de învățat de la ei. Copiii au fost fascinați să explice rolul banilor în sucietate, cum ne gestionăm finanțele și cine ne ajuta în acest demers.

Pentru copii, ei sunt viitorul! Acesta a fost gândul cu care am pornit motoarele acestui proiect de suflet

Ce ne-am propus şi ce am reuşit?

Iniţial a fost o idee şi… a prins contur rapid. Pentru că, părinţi fiind şi noi, entuziasmul a fost foarte mare.

Ne-am propus un proiect ambiţios, cu multe worshop-uri pe diverse teme de actualitate, apoi şi un curs de limba şi literature română – pentru a le reaminti copiilor frumosul grai românesc. Artă, cultură şi civilizaţie, geografia şi istoria României noastre dragi – pentru a le face cunoscute rădăcinile.

Mândru că sunt român!

Aşa ne-ar plăcea să spună copiii noştri peste o vreme. Pentru că România nu este doar ceea ce vedem la televizor în zilele noastre, ci este onoarea şi demnitatea cu care străbunii noştri au luptat veacuri la rând; România este Transalpina, este Delta Dunării, este Peştera Polovragi, este Mânăstirea Voroneţ şi câte şi mai câte minunăţii ale naturii, dar şi ale culturii şi civilizaţiei noastre.

Ce am reuşit? Primii paşi

Primii noştri paşi către ceea ce ne-am propus au fost două workshop-uri. Din păcate, contextul anului pandemic ne-a mai încurcat planurile, dar am reuşit să primim un număr maxim de copii, în limita sălii de care am dispus. Părinţii şi copiii români au primit cu entuziasm ideile noastre şi pe această cale le mulţumim.

Micul Veterinar – primul nostru curs. Copiii au participat activ, venind fiecare cu propriul “animăluţ de pluş” la veterinar, cu diverse afecţiuni. Au învăţat cum trebuie liniştit micul sufleţel, ce înseamnă o consultaţie reală şi cum se acordă primul ajutor în cazul unei plăgi sau fracturi.

Jurnal pentru copii – a fost cursul cu numărul 2. Ne-am bucurat foarte mult de curiozitatea copiilor privind domeniul mass-media. Au învăţat ce este o ştire şi cum putem deosebi ştirile false de cele adevărate. De asemenea, fiecare copil a fost pe rând implicat într-un mini interviu, pe diferite poziţii: de la intervievat la reporter, operator imagine, fotograf sau regizor.

Au fost doar două întâlniri cu micii românaşi curioşi, apoi au urmat restricţiile impuse de autorităţi, drept consecinţă a creşterii numărului de infectări din oraşul Augsburg.

Putem spune că cele două cursuri au fost suficiente pentru a ne da seama câtă nevoie au copiii noştri de a socializa cu alţi copii care vorbesc aceeaşi limbă maternă, cât de bine primite au fost, cu cât drag s-au înscris şi aşteptau următoarea sâmbătă.

Din păcate, pandemia ne-a încurcat planurile, dar… nu ne-a frânt aripile. Aşadar, vom reveni, vom relua totul şi vom continua cu ateliere de pictură, horticultură, limba română, matematică, antreprenoriat şi multe altele. Urmăriţi pagina noastră de Facebook Augsburg pe Româneşte pentru a fi la current cu înscrierile şi programul!